top of page

Biografi

Det var någon gång runt 1967 som den första musikaliska milstolpen infann sig. En av mina bröder tog hem en singel med Jerry Lee Lewis och jag var såld redan från början. Jag lärde mig att spela, sjunga och gurgla som han. Och givetvis att spela med fötterna som han. Jag gick inte hem från skolan, jag sprang och in till pianot och lirade ”Whole lotta shakin’ going on”.

​

Min syster spelade också piano och var duktig. När hon spelade så öppnade min mor alla fönster i huset ute på Öckerö. Grannar och de som var på väg ner till stranden skulle höra. När jag satte igång så stängde hon alla fönster: ”Godness gracious great balls of fire!”

​

Nästa milstolpe blev min första orkester, True Gospel Creation. Eftersom jag gick med i kyrkan när jag var 18 så ändrade jag ”Whole lotta shakin’ going on” till ”Jesus Jesus I’m in love with you”. Men jag fortsatte att gurgla och spela med fötterna. Vi behövde fler låtar så det blev till att försöka skriva ihop något. ”Jag kan ej tvivla” och ”Halleluja det är skönt” var några av mina första skapelser. 1973 kom Carole Kings ”Tapestry”, en platta som jag spelade sönder under 70-talet. Carole King är en av dem som påverkat mig mest musikaliskt.

​

Två år senare gick en av mina starkaste drömmar i uppfyllelse. Jag fick möjlighet att ge ut min första solo-LP. Tvåan kom 1977 och trean blev en singel: ”Sten Tuff” (1978) där jag avslöjar min passion för motorcyklar. Samma år åkte jag på turné med den amerikanske gospellegenden Andraé Crouch. Det blev rätt mycket liv och diskussion när LP:n ”Du är musiken” släpptes 1979. Många förfasades över ”den första kristna discoskivan”.

​

Under 80-talet fortsatte jag att skriva om Gud. En av mina söner (han var 12 år då) frågade en dag: Pappa, varför sjunger du inte sånger med mindre Gud i så blir du mer populär…? Många av låtarna från ”Den första kärleken”, 1988, har blivit klassiker inom den andliga musiken. Samma år reste jag på turné med Oslo Gospel Choir.

​

1998 lyckades jag både delta flitigt i TV-serien ”Minns du sången” och ligga på Svensktoppen med min sommarpsalm ”Om sommaren”. Samma år fick jag också sjunga duett med en sädesärla inför 3.000 personer i en tältkyrka i Norrland. Ärlan hade byggt bo och matade sina ungar ovanför scenen. När jag började sjunga ”En sång inom mig” så flög den ner och satte sig på talarstolen intill pianot. Där sjöng den med ända till slutackordet då den lyfte och flög tillbaka till boet. Det blev jubel i tältkyrkan! Vem som sjöng vackrast? Fördel sädesärlan.

​

Våren 2000 ringde man från Göteborgs Räddningsmission och frågade om jag ville börja som kommunikatör där. Här fick jag möjlighet att använda musiken på ett nytt sätt. I min presentation av Göteborgs Räddningsmission i kyrkor, skolor och föreningar så började jag med att sjunga några sånger. Musiken har en speciell förmåga att öppna upp sinnena på den som lyssnar. Sedan var det dags att berätta om det sociala arbetet bland hemlösa, missbrukare, barn till fångar och andra i utsatta situationer. Mitt arbete på Räddningsmissionen har gett mig ny syn på mina medmänniskor. Jag har lärt mig att se människan först och inte missbruket och att möta människor i ögonhöjd. Med Jesus som förebild och kraftkälla.

​

2001 ordnade vi en “Psalmfestival” i Lisebergshallen för Räddningsmissionen med Triple&Touch, Leif “Loket”Olsson, Cilla Lundberg-Hector, Lars Mörlid, Carina och Urban Ringbäck, Solid Gospel, Östgöta Brass och inte minst biskopen i Göteborg Carl-Axel Aurelius. “Loket” sjöng Barnatro på ett fantastiskt sätt och jag glömmer aldrig hur han mellan de sista allsångsrefrängerna med sin speciella göteborgska brast ut i “Alla nu dâ!”. Min son Carl producerade live-CD:n “Psalmfestival”. Det var mitt första samarbete med Carl som producent.

​

2003 kom CD:n “Små nycklar“ producerad av Jörgen Ingeström och inspirerad av mitt sociala engagemang. På CD:n finns en av mina allra största framgångar under hela min sångarbana – “Längtan till havet”. Den hamnade på Svensktoppen sommaren 2003. Sedan gjorde Lasse Stefanz sin egen version av sången vilket resulterade i min första platina-CD.

​

En av mina andra musikaliska höjdpunkter inträffade under Räddnings-missionens julkonsert 2004. Då sjöng Tomas Ledin och jag Carole Kings “You’ve Got A Friend”. Duetten var magnifik (åtminstone i mina öron) och intäkterna den kvällen gjorde att vi kunde starta ett hem för hemlösa kvinnor.

2006 fullbordade jag min samling av mina bästa inspelningar under åren i CD-boxen “Milstolpar 2” sammanställd och producerad av Carl Utbult (“Milstolpar 1” kom 1998). Var och en av dessa CD-boxar innehåller 3 CD och 50 sånger, totalt alltså 100 sånger. Om du frågar vilken av alla mina sånger som är den bästa så svarar jag “Till vår Gud”.

​

Våren 2010 spelade jag in sången ”Stockholm” tillsammans med pianisten Anders Widmark.

Våren 2011 sjöng jag som första ledamot någonsin i en debatt i Sveriges Riksdag då jag framförde sången ”Elsas visa”.

​

I juni 2014 sjöng jag för andra gången i riksdagen. Nu var det Cornelis Vreeswijks ”Telegram för en bombad by” i samband med en debatt om barns rättigheter.

November 2015 tog jag plats som ledamot i kulturutskottet och blev därmed Kristdemokraternas kulturpolitiske talesperson.

​

Hösten 2018 delade jag ut mitt “Utbultstipendium” för tjugonde året i rad. Rockgruppen Benesser från Dalarna erhöll det för en dynamisk blandning av teknisk skicklighet och lekfull precision. Tidningen Dagen och Erikshjälpen är medarrangörer.

​

Med på mina musikaliska turnéer finns ofta mina söner Carl, musikproducent, keyboardist och Marcus, el- och kontrabasist. Man tror ju att sönerna får nog av all musiken i uppväxten men båda har valt samma väg… Äpplena faller inte långt från trädet, sägs det.

​

Roland Utbult

Bilder som visar Roland Utbult genom åren. Intresserad av musik redan som barn. Första bandet: True Gospel Creation. Duett med Tomas Ledin. Platinaskiva för "Längtan till havet".
bottom of page