Biografi, del 2

Våren 2000 ringde man från Göteborgs Räddningsmission och frågade om jag ville börja som kommunikatör där. Här fick jag möjlighet att använda musiken på ett nytt sätt. I min presentation av Göteborgs Räddningsmission i kyrkor, skolor och föreningar så började jag med att sjunga några sånger. Musiken har en speciell förmåga att öppna upp sinnena på den som lyssnar. Sedan var det dags att berätta om det sociala arbetet bland hemlösa, missbrukare, barn till fångar och andra i utsatta situationer. Mitt arbete på Räddningsmissionen har gett mig ny syn på mina medmänniskor. Jag har lärt mig att se människan först och inte missbruket och att möta människor i ögonhöjd. Med Jesus som förebild och kraftkälla.

2001 ordnade vi en “Psalmfestival” i Lisebergshallen för Räddningsmissionen med Triple&Touch, Leif “Loket”Olsson, Cilla Lundberg-Hector, Lars Mörlid, Carina och Urban Ringbäck, Solid Gospel, Östgöta Brass och inte minst biskopen i Göteborg Carl-Axel Aurelius. “Loket” sjöng Barnatro på ett fantastiskt sätt och jag glömmer aldrig hur han mellan de sista allsångsrefrängerna med sin speciella göteborgska brast ut i “Alla nu dâ!”. Min son Carl producerade live-CD:n “Psalmfestival”. Det var mitt första samarbete med Carl som producent.

2003 kom CD:n “Små nycklar“ producerad av Jörgen Ingeström och inspirerad av mitt sociala engagemang. På CD:n finns en av mina allra största framgångar under hela min sångarbana - “Längtan till havet”. Den hamnade på Svensktoppen sommaren 2003. Sedan gjorde Lasse Stefanz sin egen version av sången vilket resulterade i min första platina-CD.

En av mina andra musikaliska höjdpunkter inträffade under Räddnings-missionens julkonsert 2004. Då sjöng Tomas Ledin och jag Carole Kings “You’ve Got A Friend”. Duetten var magnifik (åtminstone i mina öron) och intäkterna den kvällen gjorde att vi kunde starta ett hem för hemlösa kvinnor.

2006 fullbordade jag min samling av mina bästa inspelningar under åren i CD-boxen “Milstolpar 2” sammanställd och producerad av Carl Utbult (“Milstolpar 1” kom 1998). Var och en av dessa CD-boxar innehåller 3 CD och 50 sånger, totalt alltså 100 sånger. Om du frågar vilken av alla mina sånger som är den bästa så svarar jag “Till vår Gud”.

Våren 2010 spelade jag in sången "Stockholm" tillsammans med pianisten Anders Widmark.

Våren 2011 sjöng jag som första ledamot någonsin i en debatt i Sveriges Riksdag då jag framförde sången "Elsas visa".

I juni 2014 sjöng jag för andra gången i riksdagen. Nu var det Cornelis Vreeswijks ”Telegram för en bombad by” i samband med en debatt om barns rättigheter.

November 2015 tog jag plats som ledamot i kulturutskottet och blev därmed Kristdemokraternas kulturpolitiske talesperson.

Hösten 2016 delade jag ut mitt “Utbultstipendium” för artonde året i rad. Agnes Grahn erhöll det för sin unika kombination av skörhet och styrka. Hennes sånger ger trons fladdrande låga nytt syre och frusna själar välbehövlig värme. Tidningen Dagen, Erikshjälpen och Pingstkyrkan, Jönköping är medarrangörer.

Med på mina musikaliska turnéer finns ofta mina söner Carl, musikproducent, keyboardist och Marcus, el- och kontrabasist. Man tror ju att sönerna får nog av all musiken i uppväxten men båda har valt samma väg... Äpplena faller inte långt från trädet, sägs det.

Roland Utbult

Till Biografi, del 1

Bokning & info:

Telefon: 0708-250683

Mail: info@utbult.se